18 maart 2020

Sinds kort heeft Stichting KIJKsluiter naast de algemene toedieninstructies voor tabletten, capsules en zetpillen nu ook duidelijke instructies voor het toedienen van oog- en oordruppels beschikbaar. De patiënt kan ze vinden onder de knop ‘Hoe gebruiken?’

Vooral bij het toedienen van oogdruppels gaat het nog vaak mis. ‘Goede druppelsinstructies wordt gezien als een belangrijke taak voor apothekers’ zo bleek laatst weer uit een artikel in het PW van 14 februari 2020. Om de apotheker als zorgverlener beter van dienst te kunnen zijn met het ondersteunen van de patiënt bij het toedienen van zijn/haar medicatie zijn wij gestart met een reeks instructievideo’s als aanvulling op de bestaande KIJKsluiter video’s. De instructie video’s ter toediening van oog- en oordruppels zijn gesplitst in:

  • Het toedienen van de druppel bij jezelf
  • Het toedienen van de druppel bij iemand anders

Een andere belangrijke toevoeging is een uitgebreide verzameling instructievideo’s voor insulinepennen. De insulinepennen zijn allemaal tot in details nagetekend zodat alle onderdelen goed herkenbaar zijn.

Alle instructies leven stap voor stap de handelingen uit en zijn op maat gemaakt voor de specifieke pen en situatie:

  • Voor het eerste gebruik,
  • voor herhaald gebruik
  • voor het vervangen van een patroon
  • Voor controleren of er nog voldoende insuline in de pen zit

Verder zullen we de instructie video’s binnenkort gaan uitbreiden met ander soortige injectables, zoals Methotrexaat.

Als u de onze Selectie en Distributie Applicatie (SDA) gebruikt kunt u in de toekomst ook rechtstreeks naar instructievideo’s verwijzen, net zoals u nu naar een KIJKsluiter verwijst, maar voor nu adviseren we u om mensen nadrukkelijk op de knop ‘Hoe gebruiken’ te wijzen bij uitgifte van bijvoorbeeld een insuline, zodat de video’s niet gemist worden.